Silikoninės kepimo formos: išsamus gidas (atsakome į klausimus!)

Dar visai neseniai vienintelės mums pažįstamos kepimo formos buvo metalinės ar stiklinės. Tai truko iki tol, kol pasaulį užkariavo silikoninės kepimo formos. Tačiau kadangi tai gana naujas dalykas, nemažai šeimininkių ir kepimo mėgėjų vis dar jų “nepažįsta”, nežino kaip jomis naudotis, kaip prižiūrėti, o kartais ir nemėgsta, nenori pabandyti. Šiuo straipsniuku papasakosiu būtiniausią informaciją apie silikonines formas, bandysiu išsklaidyti keletą mitų apie jas ir patarsiu, kaip jas naudoti bei prižiūrėti.

Ryškiaspalvės, įvairių raštų silikoninės kepimo formos patraukia akį, tačiau dar ne visi ryžosi jas išmėginti. Dažniausias atsakymas, kokį išgirdau, paklaususi skeptikų, kodėl jie nesiryžta išbandyti silikoninių formų, buvo tai, kad jos atrodo nestabilios – minkštos ir lanksčios. Tačiau tai juk ir yra didžiausias jų privalumas – tai suprasite, kai iškepus norėsite išimti kepinį iš formos. Patampykite už kraštų, švelniai pasukiokite formą į skirtingas puses, ir kepinys atšoks nuo sienelių bei lengvai išsiims! Juk silikoninėse formose kepiniai neprilimpa.

Kitas privalumas – silikonas yra ilgaamžis ir tinkamai prižiūrimas tarnaus ilgai. Atsimenu, kai pati nusipirkau pirmą silikoninį įrankį į savo virtuvę – tai buvo paprasčiausia mentelė tešlai maišyti, dar vadinama spatula. Kainavo nebrangiai, todėl ryžausi išbandyti silikoną – guminės mentelės greitai susidėvėdavo, jų kraštai pasidarydavo nelygūs, plastikinės keisdavo spalvą, sulūždavo, medinės prisigerdavo kvapų… Ir tada supratau, kokia nuostabi medžiaga yra silikonas: maišiau tešlą, gramdžiau dubenis, net verčiau blynus karštoje keptuvėje – ir po kelių metų mano silikoninės mentelės atrodo kaip naujos.

Štai tuomet kai pastebėjau, kokia puiki yra mano naujoji mentelė, aš nusipirkau pirmą savo kepimo formą iš silikono – paprastą, pailgą duonai kepti. Ir nors pirmą kartą buvo baugu, netepiau jos jokiais riebalais prieš pilant tešlą, kaip man ir patarė pardavėjas. Ir tuomet atradau dar vieną silikoninių formų privalumą – kepiniai jose neprilimpa ir lengvai išsiima. Jau po kelių dienų turėjau silikonines formas pyragui ir keksiukams, o vėliau išbandžiau silikonines formeles šokoladinėms figūrėlėms, tortų papuošimams, dariau želė… Visos jos nuostabios! Todėl silikoninių formų pliusus dabar išvardysiu ne iš kokios enciklopedijos straipsnio, bet iš savo patirties:

Silikoninių kepimo formų privalumai

  • nereikia tepti formos riebalais, ar barstyti miltais ar dar kažkuo – kepiniai neprilimpa
  • silikoninės kepimo formos labai greitai įkaista, kepiniai jose iškepa tolygiau, taip pat greičiau atvėsta
  • iškepus lengva išimti – kadangi forma lanksti, ją pasukiojus, kepinys gražiai išsliuogia lauk
  • silikonės formos yra universalios – jose galima ne tik kepti orkaitėje. Jos nebijo šaldytuvo, šaldiklio, mikrobangų krosnelės, indų plovimo mašinos. Todėl galite net neišimdami gaminių iš formos, tiesiai jose laikyti, užšaldyti, atšildyti, kepti, vėl įdėti į šaldytuvą ir po kiek laiko vėl pašildyti :)
  • jos nerūdija ir neapsiplėmuoja, nesugeria kvapų ar drėgmės, nekeičia formos, o jei ir suspaudžiate, išskleistos greitai atgauna formą
  • jei iki šiol kepėte tik metalinėse ar stiklinėse formose, neišsigąskite – tikrai nereikia keisti nei savo receptų tešlos sudėties, nei orkaitės temperatūros ar kitų dalykų.
  • itin lengvai plaunasi
  • labai lengvos, nesunkios nešioti, neužima daug vietos, nereikalauja ypatingų laikymo sąlygų
Matote, kokios puikios tos silikoninės formos? Tačiau norint, kad jos tarnautų ilgai, reikia kaip ir su kiekvienu daiktu, žinoti kaip prižiūrėti. Štai pagrindiniai dalykai:

Silikoninių kepimo formų priežiūra

  • maksimalus orkaitės karštis silikoninėms formoms – 200-250°. Konkreti temperatūra būna įspausta kiekvienoje formelėje, dažniausiai tai 230°
  • žemiausia temperatūra kurioje galima laikyti silikonines formas yra  apie -40°. Vėlgi, žiūrėkite žymėjimą ant konkrečios formelės
  • nenaudokite peilių ar kitų smailų objektų silikoninėse formose – jos minkštos ir lengvai praduriamos
  • nenaudokite silikoninių formų virš atviros ugnies ar ant dujinės viryklės. Dujinės orkaitės tinka, jei formą dėsite ant paprastos plokščios kepimo skardos
  • ta pati plokščia skarda ar kepimo grotelės padės naudoti dideles silikonines

Na o kiti dalykai tokie pat, kaip ir bet kokiai kepimo formai – prieš pirmą naudojimą perplaukite, išimant iš orkaitės naudokite pirštines ar puodkėles, nes formos būna karštos, kaskart panaudojus išplaukite ar išvalykite.

Ateityje dar planuoju papasakoti apie silikoninių formų saugumą ir ekologiškumą, na o kol kas tiek. Jei ryžotės įsigyti silikoninę formą, galite peržiūrėti visas mūsų parduodamas silikonines formas.

[box type=”note” size=”large”]Jei turite klausimų, prašome rašykite komentaruose – būtinai visiems atsakysime! Jei norite paklausti ne viešai, galite užpildyti kontaktų formą, parašyti mums el.laišką į klausk@kepimoformos.lt arba susisiekti telefonu 8 630 12244[/box]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *