Obuolių pyragas – nepabostanti rudens klasika. Šiandien dalinamės originaliu būdu jį papuošti – spalvotais rudenio lapais.
Nenusigąskite, tiek pats pyragas, tiek įspūdingi papuošimai – labai lengvai pagaminami. Tikrai nereikės ypatingų sugebėjimų, tik sekite gaminimo eigą žemiau – ir puikusis Dėdės Rudenėlio pyragas netrukus garuos ant stalo ir stebins svečius.
Reikės:
- 6 obuolių
- 3/4 stiklinės cukraus, +2 šaukštų pabarstymui
- 1/4 stiklinės rudojo cukraus
- 1/4 šaukštelio druskos
- 2 šaukštų miltų
- šaukštelio cinamono
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- 3 šaukštų sviesto
- tešlos pyrago pagrindui ir lapams (gaminkite savo mėgstamą arba pirkite parduotuvėje)
- maistinių dažų
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštų vandens
Nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis obuolius. Sumeskite juos į gilų dubenį, ten pat sudėkite baltajį ir rudajį cukrų, miltus, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską. Viską išmaišykite.
Išklokite savo mėgstamiausią pyrago tešlą (savo gamintą, ar pirktą parduotuvėje – pagal pageidaujamą skonį ir turimą laiko kiekį) skardoje. Sudėkite obuolius taip, kad gautųsi kalnelis, uždėkite kelis gabalėlius sviesto. Atidėkite pastovėti, kol paruošime lapus papuošimui.
Papuošimams iškočiokite tešlą (vėlgi tiks tiek pačių gaminta, tiek pirkta parduotuvėje) ir išspauskite norimos formos lapus – pavyzdyje žemiau matote klevo lapus, tačiau galite daryti kokius tik norite. Negaląsta peilio puse nupieškite ruoželius ant kiekvieno lapo.
Paruoškime dažus lapams – mažame dubenėlyje išplakite vieną kiaušinį kartu su 2 šaukštais vandens ir vienu arbatiniu šaukšteliu vanilės ekstrakto. Padalinkite šį plakinį į tiek dalių, kiek dažų spalvų naudosite. Į kiekvieną dalelę įlašinkite/įdėkite skirtingos spalvos – žalios, geltonos, oranžinės, raudonos, rudos. Naudokite kepinių teptuką ir nudažykite kiekvieną lapą kaip tik norite. Čia nereikia nei tikslumo, nei kruopštumo – rudeniniai lapai yra įvairūs ir ne vienodi, todėl dažykite kaip tik išeina. Geriausia pradėti nuo šviesiausių spalvų ir baigti tamsiausiomis.
Nudažytus lapus išdėliokite ant pyrago įvairomis kryptimis. Tarp jų liks tarpai – taip ir turi būti, jie reikalingi garui išeiti, kad lapai nesutrūktų kepant.
Pabarstykite cukrumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą, arba kol visiškai sukeps obuoliai ir jų tyrė pradės skverbtis ir burbuliuoti tarpuose tarp lapų. Iškepus visiškai atvėsinkite ir ragaukite!