Tortas “Karališkoji šarlotė”

Šarlotė yra desertas, suformuojamas pripildant įdaro į indą, išklotą sausainiais, biskvitu arba damų piršteliais. Tai gana žinomas ir mėgstamas tortas, turintis įvairių gaminimo variantų. Na o šiandien rodome rečiau sutinkamą, ir itin gražiai atrodančią Karališkąją šarlotę.

Kodėl “Karališkoji”? Todėl, kad su paprastais sausainiais čia neišsisuksime :) Ir dar – pagaminto deserto vaizdas primena karūną, o skonis – karališkas!

Šis pyragas lengvas, purus, ir nors atrodo įdomiai, yra lengvai pagaminamas. Taip pat jį lengva pritaikyti savo skoniui – keisti patį pyrago įdarą, vyniotinio įdarą, ar biskvitą. Na ir žinoma, galima išgauti kokią tik norite formą. Tiksliau, bet kokią formą, kokios indą rasite savo virtuvėje. Žemiau, po receptu rasite galeriją mūsų rastų šio torto išvaizdos variantų (paveikslėliai didinasi paspaudus).

Taigi, ingredientai:

[twocol_one] Pyragui:

  • 115 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • pusė arb. š. druskos
  • 120 ml augalinio aliejaus
  • 60 ml vandens
  • 4 kiaušinio tryniai
  • 1 valg. š. vanilės ekstrakto
  • 6 kiaušinių baltymai
  • 1/4 arb.š citrinos rūgšties
  • 370 g braškių džemo
[/twocol_one] [twocol_one_last] Įdarui:

  • 600 ml riebios grietinėlės
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 valg. š. želatinos
  • 3 valg. š šalto vandens
  • 200 ml pieno
  • 100 g migdolų masės (marcipanų)
  • 100 g cukraus
  • 1 valg.š. vanilės ekstrakto
  • 1 arb. š. migdolų ekstrakto
  • 250 g šviežių braškių
[/twocol_one_last]

Gaminame vyniotinį!

Įjungiame orkaitę – mums reikia, kad ji įkaistų iki 160 laipsnių. Pasiruošiame kepimo skardas, kuriose kepsime biskvitą – išklojame kepimo popieriumi, jį patepame riebalais ir lengvai pabarstome miltais. Nepraleiskite šio žingsnio – nuo taip paruoštų skardų biskvitas išsiims lengviau ir paprasčiau. Šiame recepte surašyti kiekiai paskaičiuoti dviems skardoms: apvaliai 22-24 cm skersmens ir stačiakampio formos 30×45 cm, tačiau Jūs galite naudoti tokias, kokias turite. Apvalų dugną galima išsipjauti iš bet kokios formos biskvito, ir tiksliai tokio dydžio, kokio reikės Jūsų naudojamam indui. Na o nuo stačiakampės skardos dydžio priklausys vyniotinio gabalėlių ilgis ir dydis.

Ruošiame tešlą: dubenyje išmaišome miltus, 150 g cukraus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje išplakame kiaušinių trynius su aliejumi, vandeniu, vanilės ekstraktu. Na o trečiajame plakame kiaušinių baltymus. Kai jie šiek tik sustandėja, sudedame citrinos rūgštį, dar paplakame kol matysis, kad “stovi” baltymų masės bokšteliai, tuomet sudedame nuo biskvito likusį 50 g cukraus ir plakame iki tol, kol baltymų masė pradės spindėti, o apvertus dubenį laikysis ir neiškris.

Kiaušinių trynių masę sudedame į sausų ingredientų mišinį iš gerai išmaišome. Tuomet atsargiai sudedame apie trečdalį baltymų masės ir labai palengvai išmaišome, stengiantis nepašalinti oro iš baltymų. Likusius baltymus sudedame per du kartus, taip pat atsargiai ir kuo mažiau maišant.

sarlote1Biskvito tešlą padaliname į pasiruoštas skardas, kepame 160 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių arba tol, kol taps šviesiai rudas ir paspaudus pirštu atšoks atgal. Jei Jūsų naudojamos skardos nevienodos, turėkite omenyje, kad jose biskvitas gali iškepti skirtingu laiku. Padedame abi skardas vėsti, kol taps kambario temperatūros.

Paimkite skardą, kurioje biskvitas, iš kurio gaminsite vyniotinį. Ištepkite visą biskvitą džemu. Pradėkite vynioti palei ilgąjį skardos kraštą, vyniojant kartu nulupdami kepimo popierių.

sarlote2Kai susuksite visą, standžiai apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą bent dviems valandoms, galima ir per naktį. Atšalęs vyniotinis daug lengviau pjaustysis, gabalėliai bus gražesni.

 

 

 

Torto surinkimas

sarlote3Pagal šių ingredientų kiekį, torto surinkimui reikalingas apie 3-4 litrų talpos indas – bet kokios Jūsų pasirinktos formos – tačiau geriausiai atrodo tradicinis pusskritulio formos dubuo.

Išklokite dubenį maistine plėvele, palikite jos nemažai kabančios per indo kraštus.

Iš šaldytuvo išimtą vyniotinį pjaustykite apie 1,5 – 2,5 cm pločio gabalėliais. Jei naudojate mažesnį dubenį, apie 3 litrų talpos, ir gabalėlių reiks mažiau, pjaustykite juos storiau, ir atvirkščiai – dideliam dubeniui (apie 4 litrų talpos) pjaustykite ploniau, kad gabalėlių gautųsi daugiau.

sarlote4sarlote5

Išklokite gabalėliais dubenį – tiek dugną, tiek šonus. Stenkitės dėlioti standžiai, kad neliktų didelių tarpų tarp gabalėlių.

sarlote6Pasigaminame įdarą: išplakame grietinėlę su cukraus pudra iki standumo, ir ištepame vyniotiniu išklotą dubenį, apie 1 cm storio sluoksniu. Tuomet ir patį dubenį, ir likusią plaktą grietinėlę įdėkite į šaldytuvą.

Pasiruošiame želatiną – išbrinkome ją vėsiame vandenyje, tuomet pašildome kol visiškai ištirps. Jokiu būdu neužviriname!

Mažame puodelyje maišant pašildome sumaišytą pieną, migdolų masę ir cukrų – iki užvirimo, tuomet išjungiame ir maišome, kol ištirps cukrus ir skystis šiek tiek pravės. Tuomet į jį įmaišome želantiną.

Pripildykite didelį indą, arba kriauklę, šalto vandens ir į jį įdėkite mažajį puodelį su pieno-želatinos mišiniu. Nuolat maišykite, kol mišinys atvės galutinai ir ims standėti. Sustokite, kol jis dar skystas, tačiau jau matosi, kad pradeda stengti. Įmaišykite vanilės ir migdolų ekstraktus (nebūtina naudoti).

sarlote7Į paruoštą pieno-želatinos masę sudėkite likusią plaktą grietinėlę. Šviežias braškes supjaustykite ketvirčiais, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, nusausinkite iš visų pusių ir įmaišykite į įdarą.

Įdarą iš lėto pilkite į dubenį su vyniotiniu – jis bus gana skystas, todėl darykite tai atsargiai, kad ‘nepramuštumėte’ plaktos grietinėlės sienos ir želatina neišbėgtų į dubenį. Jei supylus visą, lieka vietos iki dubenio krašto, galite nupjauti išklotus biskvito gabalėlius iki pripiltos ribos.

sarlote8Galų gale, uždėkite torto dugną – iškeptą apvalų biskvitą (arba išpjautą – tokios formos ir dydžio, kokio reikia Jūsų pasirinktam torto indui). Uždenkite viską maistinės plėvelės, kuria išklotas dubuo, kraštais ir dėkite į šaldytuvą, bent porai valandų, o geriausia – pernakt.

Prieš tortą patiekiant, nuimkite plėvelę nuo dugno, uždenkite dubenį lėkšte, kurioje bus patiekiamas tortas, ir apverskite. Atsargiai nukelkite dubenį nuo torto ir nuimkite maistinę plėvelę.

Patiekite šaltą, puoštą vaisiais.

Šaldytuve, suvyniotas, šis tortas gali stovėti iki savaitės.

Šaltinis: sugarhero.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *